Segre.com
Diumenge, 03 de abril de 2011
Recuperar el patrimoni
L'associació de veïns de Grenyana vol rehabilitar l'històric Molí de Cervià per convertir-lo en un centre d'interpretació de l'Horta
Recuperar un històric molí totalment abandonat i convertir-lo en un centre d'interpretació de l'Horta. Aquest és l'objectiu que s'ha marcat l'associació de veïns de Grenyana, que vol rehabilitar el Molí de Cervià, ubicat a la seua partida, que, a més, està inclòs a la llista d'elements d'interès històric de l'ajuntament. "El molí fa dècades que està en mal estat, però en els últims trenta anys, l'abandó ha augmentat. Ha estat objecte de nombrosos saquejos i, per exemple, se n'han emportat sencera la teulada", explica la presidenta de l'associació, Dolors Comes, que assenyala que, a més, l'espai està ple de brossa i males herbes i que, a l'estiu, el molí és freqüentat per indigents.
L'entitat, amb ajuda de l'Ateneu de Ponent i l'associació Amics de la Natura el Xop, vol dignificar l'edifici, a partir del projecte d'un veí de la partida, Xavier Esterri. "El molí consta en realitat de dos edificis. Un de propietat privada, que funcionava com a petita central hidroelèctrica, i el fariner, de propietat municipal i que volem recuperar", detalla Esterri, que apunta que aquest molí va funcionar fins al primer terç del segle XX i que era un dels més importants de Lleida, juntament amb el de la Bordeta. Aquest veí també destaca l'excel·lent ubicació del molí, al costat de la Mitjana i al centre de l'Horta. "És perfecte per a un equipament cultural, on realitzar diferents activitats", explica Esterri, que al seu projecte destaca que "la possibilitat de fer d'aquest molí un element visitable, suposaria l'oportunitat de donar a conèixer un patrimoni industrial amb molta importància".
L'associació, tot i això, és conscient que la crisi pot retardar aquest projecte. "Es pot anar a poc a poc, però és urgent cobrir el sostre i netejar el lloc", destaca Comes. De moment, ja han aconseguit que la Paeria arregli una petita plaça al costat de la sèquia de Fontanet. "Serem molt pesats amb aquesta petició perquè creiem que es tracta de la història de la partida i de Lleida", conclou Comes.
Un molí fariner amb diversos segles d'història a l'esquena
Xavier Esterri, responsable del projecte de recuperació del Molí de Cervià, explica que l'existència del molí es documenta per primera vegada durant el segle XV, encara que, citant l'historiador Josep Lladonosa, defensa que la seua construcció es remunta al segle X. Esterri explica que el 1149, el molí va passar a mans de la família Cervià, llinatge relacionat amb la ciutat de Lleida, i de la qual va agafar el seu nom. Posteriorment, el molí va passar a ser propietat municipal (1340) i a partir de llavors, la Paeria el va cedir en arrendament. Ha estat restaurat diverses vegades i va funcionar fins al primer terç del segle XX.
No hay comentarios:
Publicar un comentario